Loading...

Mobile Menu

Grill w zimę? Czemu nie! Jest na to odpowiedni sposób. Można cieszyć się smakiem grillowanych potraw przez cały rok

by admin, 11 lipca 2018
Czasami pojawia się dziwna zachcianka, i to w czasie zimy, na przykład danie z grilla. Pogoda za oknem szczerze przeszkadza w spełnieniu takiej zachcianki, na szczęście jest właściwe wyjście.

garneczki.pl/produkty/patelnie-grillowe,150

Autor: Darcy
Źródło: http://www.flickr.com
Jesteśmy w stanie przecież skorzystać z małego elektrycznego grilla lub z patelni grillowej. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów takich patelni, każda z nich jednakowoż ma określone istotne zalety i wady, czyli różnorodna cena, powłoka czy grubość dna. Czy masz w planach zakupić taka patelnię, czy wiesz w miarę dużo, jak dokonać najlepszego wyboru?

Najczęściej patelnie grillowe posiadają prostokątny albo kwadratowy kształt, jednocześnie możemy spotkać okrągłe modele. Odznaczają się niezbyt równym dnem, jakie jest żłobione w rowki. Po co te rowki, można się spytać? Otóż, takie nierówne dno to pewność, iż tłuszcz, który wytopi się z danej potrawy będzie ściekał po prostu na dno rowków, co oznacza, że potrawa nie będzie nim nasiąkać. Duża ilość patelni wyposażonych jest również w wyżłobienie z boku patelni, pomaga to podczas wylewania nadmiaru wytopionego tłuszczu.

Kuchnia

Autor: Bill Wilson
Źródło: http://www.flickr.com

Wyglądem taka patelnia patelnia wok jest podobna do brytfanny – np. takiej: choć to różne typy. To również dzięki rowkom przygotowane potrawy prezentują się tak samo, jak te zrobione na zwykłym grillu. Patelnie grillowe bez problemu można stosować na wszystkich rodzajach kuchenek. Jest jednak specjalna wersja, jaką możemy stosować do kuchenek indukcyjnych. Najlepiej wybrać patelnie grillowe, jakie odznaczają się grubym dnem, takie na minimum 5 milimetrów. Choć taka patelnia dość długo się nagrzewa, to następnie z powodzeniem zwraca nagromadzone ciepło potrawie. Można ją jednocześnie nagrzać do wysokiej temperatury, co jest niezbędne jeśli chcemy mieć pyszne danie z grilla. Uważajmy żeby nie przegrzać, zwłaszcza odnosi się to do potraw przygotowywanych w kuchenkach indukcyjnych.

Najlepiej, żeby patelnia grillowa posiadała wskaźnik nagrzania. Pozwoli to w ocenie, czy patelnia jest już odpowiednio nagrzana, aby zacząć smażenie. Taki wskaźnik również pokaże nam, czy patelnia jest już właściwie ostudzona, żeby można było ją odpowiednio oczyścić. Pamiętajmy bowiem, że ze względu na grube dno takie patelnie grillowe dość wolno traca temperaturę, a jedynie zupełnie już zimne naczynie jesteśmy w stanie umyć nie ryzykując uszkodzenia powierzchni. Trzeba o tym pamiętać, bo to wspaniałe urządzenie ma swoje wymogi i jeśli o nich zapomnimy, to być może niechcący coś uszkodzimy.