Rondle jako fundamentalne wyposażenie kuchni

przez | 16 listopada 2022
Rondle to kluczowe oprzyrządowanie każdej kuchni. Bywa niezbędna do przyrządzenia wszelakiego typu posiłków. Smażenie to jedna z zasadniczych kuchennych czynności. Żeby jej realizowanie było komfortowe, a pozyskane jedzenie pyszne i zdrowe, konieczna jest dobra patelnia.

termosy

Autor: Sergey Galyonkin
Źródło: http://www.flickr.com
Patelnie klasyczne to wszechstronne narzędzie ze spłaszczonym dnem i krótkimi skrajami, jakiego można używać do smażenia każdej potrawy. Ta z podniesionymi obrzeżami przyda się do smażenia i duszenia większej porcji posiłków. Wook to także typ głębokiej patelni, kształtem przypomina misę, ma krągłe, albo trochę spłaszczone dno.

Dla entuzjastów grillowania wymyślono także odpowiednie patelnie. Mając taką patelnię, nie trzeba posiadać swojego ogródka, żeby delektować się potrawami z grilla. Oprócz patelni klasycznych i głębokich, na rynku nie brakuje także gatunków do funkcji wyjątkowych, jakie służą do smażenia konkretnego rodzaju artykułu. W niektórych sklepach można odnaleźć patelnie do jajek ze specjalnymi otworami wyprofilowanymi do ich smażenia. Patelnie do ryb posiadają grillowane dno dopasowane do konturu ryby i gwarantuje smażenie bez tłuszczu. Patelnie – Iska >> polecana strona aktualności – wytwarzane są z rozmaitych materiałów, które różnią się również ceną.

patelnia

Autor: Le Creuset
Źródło: www.SmakProstoty.pl
Termos to naczynie, jakie służy do utrzymywania temperatury płynu, albo artykułu, jaki jest w nim położony. Swą rolę realizuje dzięki temu, że posiada lekkie, metalowe ścianki, między jakimi odnajduje się próżnia. Do termosów o klasycznym, przedłużonym kształcie wlewamy jedynie płyny, natomiast do posiłków stosowany jest termos celowo do tego projektowany. Jest on niższy, szerszy, często przedzielony na kilka części, wyposażony w miski. Nakrętka termosu pełni jednocześnie funkcję garnuszka. Zewnętrzna warstwa zamknięcia to stal nierdzewna, taka sama, z której zrobiono termos, natomiast w środku wyłożona jest ona plastikiem. Nakrętka zupełnie nie powinna się nagrzewać, gdyż jest w stanie parzyć ręce. Musi być również ogromnie hermetyczna, ażeby w trakcie przechylania termosu, ani kropla płynu nie wydostała się na zewnątrz.