Nim zaczęto tworzyć garnki gastronomiczne z doskonałej szlachetnej stali nierdzewnej, wykorzystywano odmienne surowce. Na pierwszy rzut poszła ceramika, a później miedzi i aluminium. W jeszcze późniejszym okresie rozpoczęto wyrabiać naczynia z żeliwa. Aktualnie prawie na sto procent mamy najdoskonalsze opcje, bo nikiel i chrom, z którego tworzy się garnki, wspaniale przewodzą ciepło, co sprawia, iż rozkłada się ono we wszystkich kierunkach. Ponadto, tego typu garnki nie są podatne na korozję.

Jakie mamy typy garnków gastronomicznych? W sprzedaży jesteśmy w stanie wyróżnić trzy rodzaje garnków, czyli niskie, średnie
lampy młodzieżowe i wysokie. Każdy ma zastosowanie do właściwego przyrządzania potraw. Niskie są doskonałe do gotowania nieznacznej ilości potraw, jak również do szykowania oddzielnych składników do bardziej złożonego dania. Najpotężniejszy garnek z kategorii niskich może osiągać wysokość 20 centymetrów oraz pojemność 39 litrów. Garnki o średniej wielkości maja zaś pojemność od 2 do 34 litrów. Zobacz .
To pomaga odpowiednio je dobrać do określonego zastosowania, do użycia we własnej kuchni czy w punkcie gastronomicznym. Pojemność garnków wysokich obejmuje od 3 do 100 litrów. Te pokaźniejsze mogą mierzyć nawet 51 cm i mieć średnicę do 50 cm. Są idealne w domach, w których mieszka duża, wielopokoleniowa rodzina. Niezbędne są jednakowoż w restauracjach i pozostałych miejscach, gdzie trzeba przygotowywać dużo potraw. Design garnków stosowanych w gastronomii nie powinien budzić jakichkolwiek zastrzeżeń. Powinny być wykonane ze wspomnianej wcześniej stali nierdzewnej. Powinny być wyposażone w uszka lub rączki wykonane z identycznego materiału. Każdy garnek gastronomiczny powinien posiadać również dołączoną pokrywkę, najczęściej szklaną, także ze stali nierdzewnej. Tego typu garnki mają również bardzo charakterystyczne, solidne dno. Składa się ono z trzech warstw. Zapewne zainteresuje Cię również .
Autor: Sam Howzit
Źródło: http://www.flickr.com
Pierwsza warstwa to stal nierdzewna, następna aluminium, a ostatnią znów stal. Garnki takiego rodzaju w większości przypadków są tworzone w technologii Impast. Dzięki temu charakteryzują się one trwałością, mogą jednocześnie równomiernie przewodzić ciepło. W ten sposób dania będą się równomiernie nagrzewać. Dzięki temu możemy być pewni, że potrawy będą się szybciej gotować, co przecież związane jest też z oszczędnością gazu czy prądu. Powinniśmy również podkreślić atuty estetyczne wspomnianych naczyń, czyli ich ergonomiczny kształt, a także wspaniałą funkcjonalność.