
Bardzo dobrym rozwiązaniem tych wszelakich problemów są osiągalne na rynku drylownice. W głównej mierze używa się drylownice do wiśni (przykłady zobaczysz tu: drylownica do wiśni w portalu garneczki.pl) – owoc ten, z uwagi na swoją budowę, sprawia albowiem najwięcej problemów z usuwaniem pestek.
Drylownica do wiśni sprawdzi się jak najbardziej także rewelacyjnie do czereśni. Wydrążone przy jej użyciu owoce będzie można już bez żadnych problemów użyć do produkcji ukochanych domowych przetworów – wszelkiego typu dżemów, konfitur, powideł, kompotów oraz win i nalewek. Owoce będą ozdobą słodkich deserów, a także rozkosznych ciast – placków, tart, serników, a także artystycznych tortów. Drylowane wiśnie szczególnie często stają się doskonałym akcentem wyszukanych torcików z ciemnego, czekoladowego ciasta. Drylownice ręczne są łatwe w eksploatacji, a ich dodatkowym plusem pozostają nieduże gabaryty, które sprawiają, że odnajdzie się dla nich miejsce we wszystkich, chociażby najmniejszych kuchniach (zmieszczą się w zwyczajnej szufladzie na sztućce). Ręczna drylownica zwykle wykonana jest z tworzywa bakelitowego z elementami ze stali nierdzewnej bądź chromowanej. Można ją szybko wymyć, nierzadko nawet w zmywarkach do naczyń. Odrębnym narzędziem do ręcznego usuwania pestek z owoców jest specjalna drylownica do jabłek, która służy do usuwania gniazd nasiennych nie wyłącznie z jabłek, ale też np. z gruszek (zobacz również akcesoria kuchenne).
Drylownice automatyczne to natomiast rozwiązanie dla kuchni o większych wymiarach. Z reguły składa się je i montuje do blatu stołu na czas korzystania.
Jeżeli masz chęć zgłębić więcej detali na opisywany w tym miejscu temat, to użyj strony zaprezentowanych w podobnym wpisie.
Powiększa to równowagę urządzenia i zapobiega jego przemieszczaniu się. Mechaniczna drylownica wyposażona jest w tłok, praktyczny podajnik na owoce i dodatkowy zbiorniczek na pestki. Jej ostrza z reguły zrobione są ze szlachetnej stali nierdzewnej. Pośród mechanicznych drylownic na rynku pojawiają się drylownice do śliwek. Są one wyjątkowo pożyteczne, ponieważ śliwka to jeden z najczęściej i najchętniej zastosowywanych do domowych przetworów owoców. Własnoręcznie sporządzone powidła śliwkowe nie mają sobie równych, podobnie wyśmienite, lekko kwaskowe kompoty czy ciasteczka kruche bądź drożdżowe z dodatkiem śliwek.
Drylownica do owoców z pewnością spełni także swoją funkcję np. jako drylownica do oliwek. Wydrylowane czarne czy zielone oliwki są jednym z ukochanych składników różnych przystawek, sałatek (szczególnie lubianej sałatki greckiej), a też np. wytrawnej tarty czy pizzy. Warto zaopatrzyć się w przydatną i wielofunkcyjną drylownicę, która ułatwi nam różnorodne kuchenne czynności.