Młynek do kawy jako przybory umożliwiające na zachowanie niepowtarzalnego aromatu kawy

przez | 19 listopada 2021
Aromat świeżo zmielonej kawy jest dla każdego amatora owego napoju prawdziwą radością. Żadna inna nie umywa się do smaku i aromatu rozchodzącego się po jej zmieleniu i sparzeniu. W wypalanych ziarnach kawy zamknięty jest pełny smak i aromat. Zmielenie ziaren kawy powoduje ujście jej najcenniejszych atutów. Dokładnie po paru minutach od zmielenia większa część substancji odpowiadających za należyty smak i aromat kawy ulatnia się, dlatego kawę winniśmy mielić stale natychmiast przed jej przygotowaniem.

Aby móc się cieszyć niepowtarzalnym smakiem takiej kawy, trzeba posiadać w domu specjalny młynek do kawy.

ziarna kawy

Autor: Pay it Forward Photos
Źródło: http://www.flickr.com

Młynki do kawy (Sklep mogą być ręczne, bądź elektryczne. Poniektórzy entuzjaści czarnego napoju są jednakże zdania, że wyłącznie manualne mielenie kawy dostarcza obszerny jej zapach, dostrzegalny w naparze. Przy rozdrabnianiu ręcznym temperatura ziaren nie podwyższa się za bardzo, dlatego też nie ma obawy o naruszenie ich atrybutów. Młynki ręczne mogą występować w gatunkach stojących, określonych do zawieszenia na ścianie, mogą być sporządzone z drzewa, porcelany, albo metalu. W warunkach domowych znakomicie sprawdzi się młynek manualny, bowiem rzadko jest potrzeba rozdrabniania większej ilości kawy, umożliwia zachowanie niepowtarzalnego aromatu kawy. Automatyczne młynki pomocne będą w każdej kawiarni, lub domach, w których na co dzień przygotowywane są duże ilości naparu ze świeżo mielonych ziaren.Cechą znamionującą młynki do kawy jest ich kubatura, a raczej objętość zbiornika na ziarna i zbiornika na zmieloną kawę.

Oba winny być hermetyczne i doskonale przywierać do krawędzi młynka. Poniektóre młynki nowej generacji posiadają opcję automatycznego wyłączenia się po zmieleniu. Jest to wygodna opcja, albowiem nie trzeba monitorować urządzenia przez cały czas procesu mielenia. Niska prędkość obrotu młynka do kawy zezwala na obniżenie niszczenia żaren w czasie mielenia. Dzięki niższym obrotom kawa (stoliki skandynawskie) podczas rozdrabniania ziarna nie trwoni aromatu i nie przekształca znacząco własnej temperatury.
Młynki żarnowe są niezwykle dokładne i zalecane przez specjalistów. Można za ich pomocą zmielić kawę dokładnie na taką grubość, jakiej pragniemy.