Loading...

Mobile Menu

Jak niedrogo zaaranżować kuchnie w stylu prowansalskim – porady.

by admin, 1 listopada 2017
Kuchnia jest centrum mieszkania. Przecież w niej nie tylko się gotuje, ale również spędza mnóstwo czasu razem jako rodzina, spożywając wspólne dania obiadowe i wymieniając się wrażeniami z całego dnia. Jest to także jeden z elementów, który zaczynamy urządzać na samym początku, ponieważ bez kuchni nie łatwo byłoby żyć.

aranżacja prowansalska

Autor: archiexpo.com
Źródło: archiexpo.com
Wśród pomysłów na wykończenie kuchni oraz jej umeblowanie możemy przebierać – jedną z ciekawszych propozycji jest urządzenie jej w stylu prowansalskim. Kuchnia prowansalska to pomysł dla osób wybierających bardziej tradycyjny aranż tego pomieszczenia (dowiedz się więcej). W tym przypadku pośród barw mebli kuchennych przewagę stanowią białe, a także inne odcienie bieli – perłowa i kremowa biel. W sumie nie stosuje się tutaj żadnych mocniejszych kolorów w celu zaznaczenia kontrastu – preferowana jest kolorystyka pastelowa. Całość jest bardzo stonowana.

Półki są proste, bez udziwnień. Za to w celu wprowadzenia niewielkiej ilości elegancji, często używa się ozdobne, starodawne, olbrzymie żyrandole. Kuchnia dość często jest złączona z salonem, co nadaje całości wnętrza przytulnego charakteru. Aby wnętrzu dodać ciepła warto udekorować ją żywymi, bądź suszonymi kwiatami np. lawendą lub wrzosem, gdyż dobrze pasują do tego stylu. kuchnia – polecane – prowansalska należy być dobrze nasłoneczniona, dlatego też stosuje się w niej spore okna i tiulowe firanki. Więcej informacji odnajdziesz tutaj: link

styl prowansalski

Autor: Meble Klose
Źródło: Meble Klose
Modnym elementem dekoracji pomieszczeń w stylu prowansalskim są także odkryte belki na suficie. Nadają jej swojskiego klimatu – w końcu mamy czuć się jak we francuskiej wsi. W tym stylu ważnym elementem nadającym charakteru są również wystawione naczynia. Mogą być to na przykład ozdobne talerze przytwierdzone na ścianie. Bardzo często na ścianach kuchni powieszone są też zioła standardowe dla kuchni z tego regionu.