Loading...

Mobile Menu

Istota dobranych we właściwy sposób foremek do wypieków?

by admin, 3 listopada 2020
Otrzymałaś od przyjaciółki świetny przepis na apetyczne ciasto, krok po kroku „trzymałaś się” przepisu i… porażka. Wyjmujesz z piekarnika niedopieczoną masę. Zachodzisz w głowę, w którym miejscu popełniłaś błąd. Proporcje? Temperatura składników? Następnie nachodzi Cię myśl, iż to źle dobrana forma stała się uzasadnieniem Twojego niepowodzenia. Tak, z pełną odpowiedzialnością można powiedzieć, iż dobra forma to połowa sukcesu. Musisz tylko podjąć decyzję, który model okaże się dla Ciebie najbardziej właściwy.

muffiny

Autor: Susanne Nilsson
Źródło: http://www.flickr.com

Formy silikonowe w chwili pojawienia się na kuchennych blatach w szybkim tempie pozostawiły w tyle blachy, naczynia ceramiczne albo naczynia ze szkła ponieważ, wykazują większą wszechstronność tym samym mając więcej zastosowań. Silikonowe formy do pieczenia znajdą użytek w każdej kuchni i przy każdej okazji. Kiedy chcemy upiec tort urodzinowy idealnie sprawdzi się tortownica silikonowa, ponieważ biszkopt błyskawicznie i bez problemu odejdzie od formy, nie tracąc kształtu. Jeżeli najdzie nas ochota na lekkie i rozpływające się w ustach babeczki, na które przepis nad Oceanem przyleciał do nas z Ameryki, przydadzą się nam foremki na muffinki. Dzięki swym bajecznym i wesołym barwom pieczenie słodkości zamieni się w kulinarną przygodę.

Tradycjonalistki mogą pokusić się o formy z blachy. Najlepiej sprawdzą się w sytuacji gdy zamierzamy upiec większe ciasto. Dzięki temu, że są sztywne mamy gwarancję, iż ciasto będzie odpowiednio dopieczone. Oczywiście kupując ten rodzaj formy warto zdecydować się na tę z powłoką non-stick. Z tak ułatwiającej pracę formy ciasto odchodzi bez problemu ,w idealnym stanie.

ciasto

Autor: Brian Eager
Źródło: http://www.flickr.com

Jeśli chodzi o formy ceramiczne, najlepiej jest używać ich wtedy, kiedy gotowe ciasto lub smakowitą lasagne mamy zamiar zaserwować na stole bezpośrednio w naczyniu w którym się piekło.

Kliknij śmiało ten link – znajdziesz tam równie niebanalne wiadomości. To ważny tekst, który też jest godny uwagi!

Dlatego tego typu formy wspaniale sprawdzają się w przypadku np. tart.

Najbardziej powszechnymi formami są tortownice do pieczenia. Z ich wykorzystaniem jesteśmy w stanie piec wszystkie rodzaje ciast, mianowicie spody do tortu, biszkopty czy serniki na zimno. Oczywiście przy zakupie tej formy, podobnie jak w formach metalowych, dobrze by było wybrać tę z warstwą non-stick (najlepiej o dnie z małymi wypustkami) oraz ułatwiającą wyjmowanie klamrą.

Wystarczy teraz pójść do sklepu i kupić, co najbardziej nam odpowiada. Polecam zajrzeć na stronę . Pozwoli to nam zaoszczędzić odrobiny czasu, a być może i pieniądze. Możesz więc po raz drugi zwrócić się do znajomej o przepis, teraz na pewno się uda!